Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2018 18:54 - Откривателят на "Титаник" разкри голяма тайна, търсенето на кораба било прикритие за пред руснаците https://petel.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 531 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Откривателят на "Титаник" разкри голяма тайна, търсенето на кораба било прикритие за пред руснаците 16.12.2018 / 09:57 0 image  

 

В продължение на години заслугата за невероятното откритие на останките на „Титаник“ на дъното на океана през 1985 година беше отдавана на усилията на учените. Но това се оказа заблуда, съобщава „Си Ен Ен”.

Добре известно е, че откривателят на печално известния кораб от началото на 20 вес е Робърт Балард. Сега – в интервю за американската телевизия разказва, че заслугата за откритието му обаче е на военните. Оказва се, че цялото издирване на „Титаник” е било прикритие за секретна мисия, а целта, поставена пред него е била издирването на две потънали американски ядрени подводници. А причината да разкаже чак сега историята е, че тя вече не попада в графата „класифицирана информация“, както е било досега.

„Те не искаха светът да знае за това, затова аз трябваше да измисля история за прикритие“, обяви Балард.

Истинската история за случилото се сега е част от експозиция в „Националния географски музей“ във Вашингтон, която ще бъде отворена до края на годината.

Балард е бил командир в американския флот и учен в Океанографския институт „Уудс хол“. Флотът му предложил средства и възможност за издирването на „Титаник“, но само при условие, че първо потърси ядрените подводници „Трешър” и „Скорпион“, потънали през 60-те години на миналия век.

„Знаехме къде са подводниците“, разказва Балард.

„Това, което военните искаха от мен, беше да отида до там, без да позволявам на руснаците да ме последват, защото те се интересуваха от ядрените оръжия, които бяха на „Скорпион“. Трябваше да проверя и какъв е ефектът, който оказват ядрените реактори върху околната среда. Издирването на „Титаник“ послужи като идеално прикритие и пресата не разбра нищо, за това какво всъщност правех“, допълва той.

Когато екипът му приключва с проучването на ядрените подводници „Трешър” и „Скорпион“ остават едва 12 дни до края на пътуването им – време, през което могат да потърсят „Титаник”.

Известният кораб, потънал след сблъсък с айсберг по време на първото си плаване, е открит на дъното на Северния Атлантически океан на дълбочина от 3795 метра.

„Когато открихме „Титаник“ естествено бяхме развълнувани, тъй като не беше лесна задача. Ние успяхме“, спомня си Балард.

Известното откритие привлича огромно медийно внимание, но истинската мисия на експедицията остава в сянка. В статия на „Ню Йорк таймс“ няколко дни след обявяването на откритието се съдържа серия от „откази от коментар“ на официални лица на въпроси, загатващи за намесата на военните.

Говорителят на флота по това време капитан Брент Бейкър заявява, че единствената цел на експедицията е била да се тества океанографската система, а учените отричат намесата на военните по какъвто и да било начин. „Нямаше нищо класифицирано“, заявява д-р Робърт Спиндел, ръководителят на инженерния департамент на „Уудс хол“, пред „Таймс“.

„Това не е така“, признава Балард и допълва: „Това не беше и единствената ни мисия“.

„Не мога да говоря за другите си мисии с флота. Те все още са класифицирани“, категоричен е той./ Канал 3




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703219
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031