Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2016 16:47 - Последната реч на Тодор Живков
Автор: chetohche Категория: Новини   
Прочетен: 3127 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В книгата Революция менте писателят Илия Троянов отделя една глава за изявлението на Тодор Живков пред специално поканени в резиденция Бояна журналисти на 1 ноември 1989-а.

Повечето хора, запознати с последната реч на правешкия “крал”, поставят ударение върху цитата за недоносения социализъм. И пропускат далеч по-важното, а именно: председателят на Държавния съвет и генерален секретар на Българската комунистическа партия, Тодор Христов Живков разкри какво планира партийната върхушка за идните поне трийсетина години.

Днес ние живеем в планирано на няколко пленума на ЦК на БКП бъдеще.

Скачахме по площади, правихме се на будали с избори и митинги “против комунизъма”, ядохме бой от жандармеристи насред жълтите столични павета, заминавахме в “нормални държави”, зарязвайки всичко зад гърба си – и какво от това? Вече е било предопределено какво и как ще ни дърпа конците, предвидено било как ще реагираме. Можем с гняв да отричаме самата мисъл, че сме марионетки, да се присмиваме на “тая конспиративна глупост”... но кой се оказа глупавият?

Да, още в началото на речта си Живков изтърсва известното “социализъма е едно недоносче”. Вярно е. 130 години преди това Бакунин е убеждавал Маркс, че държавният “социализъм” е опасен мутант, а по-късно други анархисти доказаха, че правилният термин за марксовото чудовище е “държавен капитализъм”. Такъв не само е неспособен да износи социализма, но даже и да го зачене.

Партийните “комунисти”, помазани за власт от Кремъл, прекрасно разбираха що за “социализъм” са забъркали. И в речта си Живков го признава:

“Стигнахме до извода, че няма деление на знанията, на технологиите, на формите на управление на социалистически и капиталистически”.

Чистосърдечно откровение: строили сме и получихме държавен капитализъм, но поради некои пропагандни съображения му викахме социализъм... защото при какво друго положение “не би имало деление”, тоест не би имало разлика между строй с класов антагонизъм и експлоатация и строй по определение с “изчезващи” класи и уж без експлоатация?

Вицът “капитализъм е, когато има експлоатация от човека на човека, а при социализма е обратното” бе хванал лъжливата същност на болшевишките идеологеми. За съжаление, не бе разбран докрай. Или не е съдържал нарочно посланието, че СОЦИАЛИЗЪМ КАТО ПРАКТИКА не е съществувал.

Защото социализъма е и може да бъде само посткапитализъм, той не може да бъде преди капитализъм, ето това е генезисът на марксизъма ленинизма. – пуска Живков оправданието за “големите трудности”. Да не обръщаме внимание на това лукавство. Главното вече го е казал: не е имало социализъм, а тромава, свърхбюрократизирана форма на капитализма.

Това обяснява лекотата, с която “комунистите” станаха капиталисти. И тук “грешката” не е в изграждането на “неправилен капитализъм”. Капитализмът никога не е “правилен”, не е благосклонен към обикновените бачкатори, които преди четвърт век притежаваха градски панелен апартамент, селска къща от дядо и лека кола, било сглобена в завод в СССР, било взета на старо западна марка. Спрямо колегите си на Запад това бе доста скромно.

Днес се “радват” на оглозки от предишното си “притежание”. И са още по-назад от западните работници, макар че и там нещата не отиват на добре.

Но да се върнем към “кралското слово”.

Нататък речта на Живков очертавала това, което се случи и продължава да ни сполита сякаш изневиделица:

... Извършихме вече работата по създаването на фирмите в областта и на промишлеността и на селското стопанство. Сега предстои фирмите да се изпълнят със съдържание. Какво може да бъде това съдържание? Само онова ... което се намира в западните фирми ... – нас напълно ни удовлетворява ...
Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип ... Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо ... Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд ...
Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество.
... Нови промени предстоят в данъчната система. Ще въведем данък, какъвто не е имало в България. Просто е взето от западната система. Равенство в облагане във всички сфери.
... Един другар ... ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? Ах, викам ... вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но ... вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане ...
През 70-те години ние направихме голяма грешка като не довидяхме НТР ... и сега трябва да наваксваме ...
Трябва да превърнем Народното събрание в работеща корпорация. Народните представители ще работят повече, ще имат власт ...
Сега навсякъде има матриал за митингова демокрация. Ужас. Жалко че не съм млад, да развея байряка на митинговата демокрация. ...
... Най-фаталната грешка е по националния въпрос. ...
Никъде в социалистическите страни положението не е добро ... Преустройство, което няма да става под ръководството на партията, ние не можем да приемем ...
Демократизмът и гласността след пленума ще получат силно развитие. ...
Искам да Ви уверя, че ще вървим заедно напред. Имаме грешки, но избраният курс е правилен.

И ето че вървим (водят ни, влачат ни като добиче към кланица) по “правилния курс” оттогава та до сега – при управление на различни партии, различни правителства, уж категорично опозиционни едно на друго. Изпълниха фирмите със съдържание. Болниците станаха търговски дружества. Въведоха плоския данък. Ракът на далавераджийството наистина обхвана цялото общество. Вълците дояждат нарочените за мърша обикновени работяги. Парламентът е главен орган на олигархията. Митинговата “демокрация” пълни главите с въздуха на илюзиите под налягане. Гласността проглушава ушите, не чуваме от нея гласа на собствения си разум. Е, с НТР стана малко гаф, производство в съвременна България практически няма, но пък има богат внос на високотехнологични дрънкулки, чрез които жилото на НТР се забива в народа все по-навътре. Говоря не само за консуматорската мания, а и за оборудването, което замества човешки труд и оставя орди безработни. И докато жилото ни трови, медът почти изцяло се лее в гърлата (не напълно буквално де) на останалите на ръководна, но вече прикрита роля кадри – бившите партийци, настоящи капиталисти и техните протежета, ортаци и близки измекяри.

Къде сме ние, народът, в цялата схема? Като какво сме в нея, освен консуматив?

Журналистите, свидетели на “пророчеството” на 1 ноември 89-а, на следващия ден не публикували нито дума. Бе нужно да си траят, докато се пече новата порция митове за фураж на стадото, в чиято кошара пуснаха вълци.

По-рано, през януари 1989-а Живков се “пошегувал” пред френски журналист, че има намерение да управлява страната до 2007-а. А на съратниците си заръчвал:

“Другари, да се снишим, докато вълните на промяната отминат, и ние отново ще се изправим невредими.”

Изправиха се. Даже не забелязахме кога, даже не усетихме, че са си седели през цялото време на гърба ни. И сега сме снишени от тежестта им.

Колко още да се снишаваме, до счупване на гръбнака ли?

Последната реч на правешкия крал (Николай Теллалов)


Аз не мисля, че социализмът който го имахме е бил държавен капитализъм. Всичко започва от социализъм - обединение на усилията, когато капиталът е изгнил и го няма, но после появилите се общи ресурси, се изземват от появилата се олигархия. Спомням си, че още 1987г. се говореше за икономическо чудо на Пиночет - на Чили, по НАРОДНОТО РАДИО И ПРОГРАМА ХОРИЗОНТ. Живковизмът е недоносче. Но социализмът с човешко лице е СУПЕР. Още с живковата конституция социализмът е унищожен. А е "недоносче" защото  в Китай и Чехословакия, партийците са обявени за червена буржоазия, и Живков се стряска от това, и с него и червената буржоазия. Живковата конституция превръща народните предприятия в държавни предприятия, а БКП - в държавата. Европейската общност е създадена за да не допуска стоките от социалистическите страни, и все повече е затягала това положение. Повече вино сме правили от Австралия през 1985 г., а заем сме взели заради спадналият износ поради чернобилското замърсяване. Говеждо месо сме произвеждали над пет пъти повече от сега., и толкова колкото сега произвежда Швейцария - или Дания. Над три пъти е намалял за 26 години делът на нашата икономика от световната икономика. Оруел е предсказал, пък и в историята е винаги така, че олигархията винаги става капиталистическа - буржоазна диктатура. Мао твърди, че новата буржоазия е партийната върхушка. И от страх от марксизмът, соц елитът уплашен от събитията в Китай и Чехословакия, сменят конституцията и затягат олигархичната си диктатура, с намерения да убият социализмът и марксизмът. На партийците им е трудно да управляват добре държавата и предприятията, като не назначават  кадърните, а децата си на държавни и директорски постове. Но жрицата на капитализма и егоизмът Айн Ранд, казва че егоизмът ще те направи кадърен. И ПАРТИЙЦИТЕ ВДЪХНОВЕНИ ОТ АЙН РАНД, И ЧРЕЗ ПРИВАТИЗАЦИЯ СТАНАХА ЕГОИСТИЧНИ СОБСТВЕНИЦИ НА ЛИЧНИ ФИРМИ И ЗАВОДИ. Калин Манолов е син на шефът на живковото строителство, а днес е директор на Айн Ранд обществото в България. Иван Костов СЕ ОБРЪЩА КЪМ БКП и казва: "НИКАКВА ОТСРОЧКА - ЧЕХОСЛОВАКИЯ НАПРАВИ ПРОГРЕСИВЕН И ДЕМОКРАТИЧЕН СОЦИАЛИЗЪМ, НО ПО-ДОБРЕ ВИЕ ДА ИМАТЕ СОБСТВЕН БИЗНЕС - като Bulgarien vinters company" - "Само те могат да пробият на световния пазар, както “Булгариен винтерс къмпани”  Чехословакия прави добър социализъм, два пъти по-добър, след пражката пролет, червената буржоазия се свива, и не  пречи на кадърните хора от народът, да покажат какво могат, и какво искат.

Ето и резултатът от капитализмът:

http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/oil_consumption/

http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/External_debt/

http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Trade_balance/

http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/savings_dollars/ - СПЕСТЯВАНИЯТА ПРЕЗ 1980ТЕ СА 7-8 МИЛИАРДА ДОЛАРА, А СЕГА ДОРИ 12 МИЛИАРДА ДОЛАРА - НО САМО 7% ИМАТ СПЕСТЯВАНИЯ - ТОСТ 500 000 ЧОВЕКА, КАТО 450 000 ОТ ТЕЗИ ХОРА - ИМАТ ДО 1000 ЛЕВА - СРЕДНО 114 ЛЕВА. Тоест над 20 милиарда лева са в 1% от населението.

"През последните две години хората, които имат спестявания са намалели двойно - от 14% в началото на 2010 година до 7 % или 511 000 души в началото на тази година. От седемте процента българи със спестявания пък едва 13 на сто имат депозити над 5 000 лв. или това са приблизително 66 000 души. Преобладаващата част – 46% от хората със спестявания имат спестени суми до 1000 лева, тоест това е 3,22% от населението." "90% от населението обеднява или поне спестяванията му не растат и около 10% или по-малко имат растящи спестявания. 75-76% от депозитите са с размер под 1000 лв. В следващия сегмент 1000-2500 лева попадат едва около 8-9% а в следващия – 2500-5000 лв около 5-6% от депозитите. Това означава, че около 88-91% от депозитите попадат в областта под 5000 лв, в която преобладава намаляване на сумите. В най-ниската категория, до 1000 лв, средната сума е около 114 лева, в следващата, 1000-2500 лв средната сума е 1654 лв а в категорията 2500-5000 лв средната сума по депозит е 3648 лв. Разпределение на депозитите при което 75% от тях са със средна сума от 114 лева фактически представлява катастрофа за покупателната способност. Сумата от 114 лева е по-малка от половината на минималната работна заплата. Това е сума недостатъчна за покриване на месечните разходи за ток, телефон, вода и централно отопление в големите градове. За такава ситуация свидетелстват и нароилите се напоследък небанкови кредитни институции (5, 6), според които „най-честата причина за теглене на бърз кредит е плащането на битови и комунални сметки."
"За периода от март до края на декември депозитите на граждани със суми между 100 хил. и 200 хил. лв. се увеличават с 2714 до 34 200 броя. А общата сума в тях нараства с 475 млн. лв. до 4,811 млрд. лв.

 Тези със суми до 1000 лв., сочат данните на БНБ, за година броят им е паднал с 574 хил. до 8,14 млн."

Ниският данък за бизнесът, (и ниски заплати)води до покачване на спестяванията на инвеститорите - бизнесът - капиталистът, но до спад на спестяванията на всички останали. Първоначално бизнесът спестява така, но след това спада потреблението и нуждата от инвестиции, и фирмите фалират, след което ще фалират и банките. ТЕ ФИРМИТЕ, ТАКА ПРОСТО ИЗТОЧВАТ ВЪНШНИЯТ КРЕДИТ ВЗЕТ ОТ  БАНКИТЕ - И ВЗЕТ НА ЗАЕМ ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ - ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ - РАБОТНИЦИ С НИСКИ ЗАПЛАТИ.  http://chetohche.blog.bg/novini/2015/11/27/vyvejdaneto-na-proporcionalnoto-danychno-oblagane-na-dohodit.1410444 (ниски заплати - тези под 35% от БВП на зает, и средна заплата под 70% от БВП на зает)

Бежанците са вкаран елемент, за възбуда на фашизмът, и тези изнасилвания са организирани за тази цел.
ГНИЕЩ КАПИТАЛИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ. Когато капиталът гние, се превръща в кафява чума. Бежанците помагат на Европа, да се осъзнае като нацизъм, а не като комунизъм - НУЖНАТА реакция заради гниещият капитал.

Доларът поскъпва когато спада цената на петролът и златото. Но когато доларът поскъпва, просто има дефлация, акциите ще поевтинеят - номинално - доларово, както и всички стоки. Най-богатите хора в света загубиха 19 млрд. долара през 2015 г. Най-богатите хора на планетата загубиха 194 милиарда долара през първата седмица на 2016 г., която се оказа най-лошата за близо 120 г. борсова търговия, предаде агенция Блумбърг.

Няма ниска цена на нефтът, има висока цена на доларът и стокова дефлация в резултат на спад на потребление - и повишено предлагане. Рублата е обвързана с петролът - което е добър вариант за стокова валута, с което се елиминират изкривяванията на пазарът. Но, руската икономика не изолирана, и банковата система не й е само с рубли, а пазарът само с рубли. Русия постъпва правилно, пазарно, но другите не.

Грешка няма.. Тя е в капитализмът. Банките смятат в пари - номинални знаци, а не в нефт и стоки. И скъпият долар, и дефлация, оскъпява заемите. Уви, капитализмът, не може да съществува без банките.

Представете си басейн но вместо вода има всички стоки, услуги и пари, труд. Всеки може да излее своя стока, услуга, труд или пари и да вземе друго нещо – пари, стока, услуга, труд. И това е пазар. Пазара става капитализъм, когато едни изливат услуги. и стоки., но с взетите пари купуват по-малко труд. стоки,. услуги. Така в басейнът парите ще са дефицит, и ще има дефлация. Но банките правят да е възможен капитализмът, като изливат парите спечелени от капиталистите, отново в басейнът. СМЕШНО! е! - Но тези пари на капиталистите се изливат отново и отново в басейнът,за да може капиталът да печели. и ДЪЛГЪТ е РАВЕН НА ПЕЧАЛБАТА. Световният дълг е равен на капиталът на капиталистите. Световният дълг е равен на печалбата. Без банките да връщат печалбата на пазарът за да има потребление, така и още печалба, КАПИТАЛЪТ ЩЕ ИЗГНИЕ!
ГНИЕЩ КАПИТАЛИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ. Когато капиталът гние, се превръща в кафява чума. Бежанците помагат на Европа, да се осъзнае като нацизъм, а не като комунизъм - реакция заради гниещият капитал. А в България пускат етническата карта в действие, ДПС.

Лявото е философия на зачитане на всички и разбиране на всички. Дясно е философия на зачитане на успелите и силните - началниците - олигархията, а останалите се считат за материал, - конформизъм - "КАТО НЯМАШ ПАРИ, КАК ЩЕ РЕШАВАШ - БЕ" - е философията.

Адам Смит създава политикономията, където се твърди че свободният пазар ще доведе светът до рай. Смит смята, че свободният пазар няма да създава богаташи, че разпределението ще е безкрайно добро. Маркс прави критика на политикономията. Маркс, и левите, знаят и виждат, то е математика, наука, че капитализмът е като кърлеж който се нуждае от тяло, а тяло за капитализмът е пазарът. Тоест капитализмът наврежда на пазарът, и дори го убива. Така капитализмът спира пазарната икономика. Прави икономическа  рецесия, депресия... И много бедност и експлоатация, демократично-либерално робство.

В Османската империя, и ориентът, винаги е имало свободен пазар и частна собственост, или поне 500 години. Докато на запад  всичко е било на църквата, не е имало частна собственост. Абсолютната държава прави възможно да се появи частна собственост и банки създаващи капитализъм. Адам Смит е смятал, че дефлацията не пречи на пазарите. Но дефлацията оскъпява заемите в пари, защото номиналните печалби намалят, също и недвижимите имоти, освен стоките и услугите. И Голямата депресия го доказва. Само паричният растеж спира дефлацията, и укрепва растежът. Но с растежът на паричната маса, расте капитализмът, тоест и световният дълг. Защото без дълг, няма капитализъм. Едно предприятие има добавена стойност, и ако си бизнесмен, плащаш от 20 до 80% за работни заплати, останалото е печалбата ти. Тоест работниците могат да купят от 20 до 80% от продукцията си, а бизнесменът - инвеститорът, колкото е по едър - толкова по-малко ще плаща на работниците си - като процент от добавената стойност - повече машини ще има и ефективност, но и по-малко ще харчи за потребление, другото ще го дава на банките - а те за потребление на неговата стока - като заем взет от работници. ЕТО ТАКА, ПЕЧАЛБАТА - НЕНУЖНАТА НА КАПИТАЛИСТЪТ ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ, Е РАВНА НА СВЕТОВНИЯТ ДЪЛГ. И това Джон Кейнс, го е разбрал, и е призовал за повече добавена стойност за работниците, и по-малко спестовност чрез големи данъци, и много държавна икономика. Всички тези мерки на кейнсиянството, намалят капитализмът - кърлежът върху пазарът и икономиката. Продължителното кейнсиянство и демокрация, водят до собствеността да е 100% в ръцете на трудещите се, и до 100% средна класа - социализъм, и комунизъм - тоест. Тоест край на благородната класа, и класите. Капитализмът е последното убежище на аристокрацията и мафията. Мафията се развива до аристокрация, както гъсеницата до пеперуда, но това само показва, че аристокрацията снася яйцата от които се люпи мафията.

Преди 1000 години, е имало свободен пазар, но растежът е бил нула. А индустриализацията възниква от монополите в затворената икономика - меркантилизъм, в абсолютните държави. Както в Англия от началото на 17в до средата на 19в. Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" http://www.dokumentalni.com/?p=3139

Капитализмът е роден от диктатурата. Затова капитализмът вирее добре при тиранията. Лявото е родено от свободата. Затова лявото вирее при демокрация.







Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: chetohche
Категория: Новини
Прочетен: 110345
Постинги: 41
Коментари: 54
Гласове: 53
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930