Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2015 00:19 - ДОКАТО ИМА ПРОСТИ И В ГЛАВИТЕ ИМ САМО ПРДРАЗСЪДЪК - ЩЕ ИМА КРИПТОФАШИЗЪМ - ДЯСНО
Автор: chetohche Категория: Новини   
Прочетен: 1140 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Покрай последните изцепки на Обама за вдигане на данъците в САЩ за финансиране на социални програми, това е мой превод на една въртяща се в нета поучителна американска история:

Наскоро попитах малкото момиченце на едни мои приятели, каква иска да стане, когато порасне. Тя ми каза, че иска да стане Президент. И двамата й родители, либерални демократи, присъстваха на разговора, така че аз я попитах:
- Ако беше Президент какво ще е първото нещо, което ще направиш?
- Бих дала храна и домове на всички бездомни хора – отговори ми тя.
Родителите й сияеха.
- Уау! Каква достойна цел! – възкликнах аз и продължих: - Но не е нужно да чакаш, докато станеш Президент, за да направиш това. Можеш да дойдеш у нас, да окосиш поляната, да я почистиш от плевели, да събереш листата и аз ще ти платя 50 долара. После ще те заведа до магазина, пред който седи винаги един и същ бездомник и ти ще му дадеш 50-те долара, които той да използва за храна или пък да започне да събира за дом.
Момиченцето се замисли за няколко секунди, след което тя ме погледна право в очите и попита:
- А защо бездомника да не дойде у вас, да свърши работата и ти да платиш направо на него 50 долара?
- Добре дошла в Републиканската партия! – казах й аз.
Родителите й все още не ми говорят.

Превод Юрий Александров.
От блогът на http://mamkamu.blog.bg


Коментари 1. getmans1 - И аз предпочитам да подарявам въдици а не риби но ...
21.01 21:30 ... за някои хора в обществото ни е добре да има и малко , Обама.

2. chetohche - Само дето това че ще дадеш 50 долара ...
21.01 21:39 Само дето това че ще дадеш 50 долара на бездомник, е фантазия. Ето защо, минималната заплата трябва да е 40% от БВП на зает. Социалната помощ за безработни да е 50% от минималната заплата. Пенсията да е от 70% от минималната заплата, до 70% от средната заплата. Сега всичките разходи на Великобритания за здравеопазване са 10% като 9,5% от тях са в брой - тоест извън осигуровки, застраховки, и държ-данъци. В САЩ са 18% от БВП - всички разходи за здравеопазване, като 11% от тях са платени в брой. Тук 7,5% от БВП - са всички разходи за здравеопазване, като над 42% от тях са в брой. А това с държавната каса, здравна, фактически отменя всякакви разходи на държавата за здравеопазване. Та искат да стане и с образованието, мечта им е. 90% от парите от здравната каса отиват в частни болници, и 100% при частни зъболекари. Уж това бил немски модел, но в Германия има над 100 каси, и то на различни принципи, а бедните и безработните задължително са осигурени. Да сте чули тук държавата да дава пари за осигуряване на бедни и безработни.
  3. chetohche - Може да подаряваш въдица, но ако ...
21.01 21:47 Може да подаряваш въдица, но ако нямаш магазин за риба. Тогава ще дадеш въдицата под аренда, срещу 90% от рибата. И това се нарича капитализъм. Но все някой ще трябва да ти купи рибата, затова ще отвориш банка, за да дадеш кредит, който кредит ще дадеш на своите рибари, за да си купят още риба. И така докато банката ти фалира, защото работниците ти - ще потребляват ли от твоят магазин или ще ти връщат кредита. И ТАЗИ КРИЗА НА КАПИТАЛИЗМА Е ВЕЧНА.
  4. getmans1 - В такъв случай, кой ще даде на държавата да има да раздава, а?
21.01 22:03 chetohche написа: Само дето това че ще дадеш 50 долара на бездомник, е фантазия. Ето защо, минималната заплата трябва да е 40% от БВП на зает. Социалната помощ за безработни да е 50% от минималната заплата. Пенсията да е от 70% от минималната заплата, до 70% от средната заплата. Сега всичките разходи на Великобритания за здравеопазване са 10% като 9,5% от тях са в брой - тоест извън осигуровки, застраховки, и държ-данъци. В САЩ са 18% от БВП - всички разходи за здравеопазване, като 11% от тях са платени в брой. Тук 7,5% от БВП - са всички разходи за здравеопазване, като над 42% от тях са в брой. А това с държавната каса, здравна, фактически отменя всякакви разходи на държавата за здравеопазване. Та искат да стане и с образованието, мечта им е. 90% от парите от здравната каса отиват в частни болници, и 100% при частни зъболекари. Уж това бил немски модел, но в Германия има над 100 каси, и то на различни принципи, а бедните и безработните задължително са осигурени. Да сте чули тук държавата да дава пари за осигуряване на бедни и безработни.

... Та нали сега точно Вашата политика е проблема на Запада /най-общо казано/, гастарбайтърите.
На практика тази политика сега се оказва и наш проблем, сиромахомилството е политиката която може да събори и най-силната икономика.
5. chetohche - ЗА getmans1
21.01 22:18 За каква наша политика?? Чети блогът ми. http://www.economywatch.com/economic-statistics/United-States/General_Government_Gross_Debt_Percentage_GDP/
http://www.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/

САЩ от 1981та до 1993 дългът им достига от 41,4% до 72,4%, а от 1993та до 2001 от 72,4% до 54,7%, ПРИ КЛИНТЪН, после от 2001 до 2009 година от 54,7% до 89%, при Буш, и от 2009 година до сега от 89% до 109%. При Буш нарастването е с 60%, при Обама е 25%. http://www.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/

Въпреки всичко, ДЯСНАТА ПОЛИТИКА ПРАВИ ПОВЕЧЕ ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ. И ПОВЕЧЕ ДЪЛГ. Дания има по-нисък дълг, и излишък по външната си търговия. А Чили не! Кажи какво искаш и ще те засипя с числа и доводи.
6. chetohche - НЯМА СИРАХО МИЛСТВО. ИЛИ ЩЕ ИМАШ ...
21.01 22:23 НЯМА СИРАХО МИЛСТВО. ИЛИ ЩЕ ИМАШ ДЪРЖАВА ИЛИ НЯМА ДА ИМАШ ДЪРЖАВА. А ДОРИ ДЖЕФРИ САКС Е КАЗАЛ ЧЕ ДЪРЖАВАТА ПРАВИ ПАЗАРЪТ И Е НЕЙНА РОЛЯТА ДА ГО ОПРАВИ. Ако няма лява държава, отдавна човечеството щеше да умре от птичи грип или ебола. А Иво Инджев щеше да пасе овце.
7. getmans1 - То хубаво да четеш, ама живота си иска и да го разбираш, а ...
21.01 22:36 chetohche написа: За каква наша политика?? Чети блогът ми. http://www.economywatch.com/economic-statistics/United-States/General_Government_Gross_Debt_Percentage_GDP/
http://www.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/

САЩ от 1981та до 1993 дългът им достига от 41,4% до 72,4%, а от 1993та до 2001 от 72,4% до 54,7%, ПРИ КЛИНТЪН, после от 2001 до 2009 година от 54,7% до 89%, при Буш, и от 2009 година до сега от 89% до 109%. При Буш нарастването е с 60%, при Обама е 25%. http://www.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/

Въпреки всичко, ДЯСНАТА ПОЛИТИКА ПРАВИ ПОВЕЧЕ ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ. И ПОВЕЧЕ ДЪЛГ. Дания има по-нисък дълг, и излишък по външната си търговия. А Чили не! Кажи какво искаш и ще те засипя с числа и доводи.

... не ми се спори по елементарни истини като поговорката „Който не работи не трябва да яде!“.
Не ми се спори щото съм я научил още в първи клас преди повече от половин век, и да ти споделя, че ТЯ струва повече от всичките ти данни.
Лично аз го спирам този безсмислен спор, не искам да ставам смешен в очите на домакина и четящите го, и те уверявам,че са много.
8. ko642 - Само че, който следи какви ги при...
21.01 23:55 Само че, който следи какви ги приказва Обама, знае че идеята е да обложи с данъци най-богатия 1% американци и да разшири т.нар. средна класа а не просяците.

На края, добавих това:
Когато даваш на някой въдица и знание за това какво да прави с нея, се нарича свобода, равенство, братство. А това е социализъм и ролята на лявото. ... Добре, разбрах, въобще не ти е понятна икономиката и понятията в нея. Но нека се включи в дискусия, някой друг. ................................... Одеве се сетих за една глупост която споделят и леви и десни, това е че депозитите или заемите съществуват реално. А те несъществуват. Заемите са взети от депозитите, като заемите стават доход който става на депозит, и същото отново. Така реално в банките не съществуват 40 милиарда лева, нито като пък съществуват като дадени заеми. Реално има 8 милиарда лева, като банкноти, половината в банките, а другата половина в гражданите, и вероятно още 4 милиарда лева в банките под формата на чужда валута и други ликвидности. Останалите от тези 40 милиарда лева спестявания, са задължения писани на хартия. Десните казват, че потреблението не е важно!!?? АМИ АКО ХОДИМ ДО ГЪРЦИЯ ДА СИ ХАРЧИМ ПАРИТЕ, А ПЕНСИОНЕРИТЕ ГИ ПРАТИМ В ТОПЛА ДЪРЖАВА ДА СИ ХАРЧАТ ПАРИЧКИТЕ..?? ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕМ ЧЕ НИКОЙ НЕ ЯДЕ ПАРИ, ЧЕ ТЕ НЕ ИЗЧЕЗВАТ КАТО ГИ ДАДЕМ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ, А ТЕЗИ ПАРИ СА НУЖНИ НА ИКОНОМИКАТА, И ТЕ ВСИЧКИТЕ СЕ ВРЪЩАТ. И ТОВА Е ПО-ДОБРИЯ НАЧИН ДА СЕ ВЪРНАТ ПАРИТЕ В ПАЗАРЪТ, ОТКОЛКОТО ДА ЧАКАШ БИЗНЕСА ДОБРОВОЛНО ДА ИНВЕСТИРА И ДА ПОТРЕБЛЯВА МАСОВИ СТОКИ КАКВИТО ПРОИЗВЕЖДА. ПЪК И ЗАЩО ДА ИНВЕСТИРАШ КАТО НЯМА ТЪРСЕНЕ. ИМА ЕДИН ДЕСЕН ЛАФ В АМЕРИКА, ЧЕ ФИРМИТЕ НАПУСКАТ САЩ ЗАЩОТО В КИТАЙ ИМАТ НИСКИ ЗАПЛАТИ, А В САЩ ТРЯБВА ПОВЕЧЕ ДА ПЛАЩАТ, И ТАКА САЩ ГУБИ ИНВЕСТИТОРИ. ПЪРВО КАЗВАХ - ДОБРЕ, НО ИСКАТ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ С КИТАЙСКИ ЗАПЛАТИ А ДА ПРОДАВАТ НА ХОРА С АМЕРИКАНСКИ ЗАПЛАТИ! Сега казвам така - НАПРАВЕТЕ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА 40% ОТ БВП НА ЗАЕТ, И ПОСЛЕ НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ В ЦЯЛА АМЕРИКА ПЕТ ПЪТИ. Така БВП на зает американец ще е 10 000 долара, колкото е на китаец, а заплатата им ще стане 4 000 долара на година. Реалният БВП на зает китаец, наистина е разликата колкото заплатите по-малък. ТОГАВА??Гласувай:
2
01. chetohche - Когато даваш на някой въдица и зн...
22.01.2015 00:26
Когато даваш на някой въдица и знание за това какво да прави с нея, се нарича свобода, равенство, братство. А това е социализъм и ролята на лявото. ... Добре, разбрах, въобще не ти е понятна икономиката и понятията в нея. Но нека се включи в дискусия, някой друг. ................................... Одеве се сетих за една глупост която споделят и леви и десни, това е че депозитите или заемите съществуват реално. А те несъществуват. Заемите са взети от депозитите, като заемите стават доход който става на депозит, и същото отново. Така реално в банките не съществуват 40 милиарда лева, нито като пък съществуват като дадени заеми. Реално има 8 милиарда лева, като банкноти, половината в банките, а другата половина в гражданите, и вероятно още 4 милиарда лева в банките под формата на чужда валута и други ликвидности. Останалите от тези 40 милиарда лева спестявания, са задължения писани на хартия. Десните казват, че потреблението не е важно!!?? АМИ АКО ХОДИМ ДО ГЪРЦИЯ ДА СИ ХАРЧИМ ПАРИТЕ, А ПЕНСИОНЕРИТЕ ГИ ПРАТИМ В ТОПЛА ДЪРЖАВА ДА СИ ХАРЧАТ ПАРИЧКИТЕ..?? ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕМ ЧЕ НИКОЙ НЕ ЯДЕ ПАРИ, ЧЕ ТЕ НЕ ИЗЧЕЗВАТ КАТО ГИ ДАДЕМ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ, А ТЕЗИ ПАРИ СА НУЖНИ НА ИКОНОМИКАТА, И ТЕ ВСИЧКИТЕ СЕ ВРЪЩАТ. И ТОВА Е ПО-ДОБРИЯ НАЧИН ДА СЕ ВЪРНАТ ПАРИТЕ В ПАЗАРЪТ, ОТКОЛКОТО ДА ЧАКАШ БИЗНЕСА ДОБРОВОЛНО ДА ИНВЕСТИРА И ДА ПОТРЕБЛЯВА МАСОВИ СТОКИ КАКВИТО ПРОИЗВЕЖДА. ПЪК И ЗАЩО ДА ИНВЕСТИРАШ КАТО НЯМА ТЪРСЕНЕ. ИМА ЕДИН ДЕСЕН ЛАФ В АМЕРИКА, ЧЕ ФИРМИТЕ НАПУСКАТ САЩ ЗАЩОТО В КИТАЙ ИМАТ НИСКИ ЗАПЛАТИ, А В САЩ ТРЯБВА ПОВЕЧЕ ДА ПЛАЩАТ, И ТАКА САЩ ГУБИ ИНВЕСТИТОРИ. ПЪРВО КАЗВАХ - ДОБРЕ, НО ИСКАТ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ С КИТАЙСКИ ЗАПЛАТИ А ДА ПРОДАВАТ НА ХОРА С АМЕРИКАНСКИ ЗАПЛАТИ! Сега казвам така - НАПРАВЕТЕ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА 40% ОТ БВП НА ЗАЕТ, И ПОСЛЕ НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ В ЦЯЛА АМЕРИКА ПЕТ ПЪТИ. Така БВП на зает американец ще е 10 000 долара, колкото е на китаец, а заплатата им ще стане 4 000 долара на година. Реалният БВП на зает китаец, наистина е разликата колкото заплатите по-малък. ТОГАВА??
цитирай
2. chetohche - https://www. google. bg/publi...
22.01.2015 00:29
https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:GRC:DNK:CHN:USA&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
цитирай
3. chetohche - https://www. google. bg/publi...
22.01.2015 00:30
https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:GRC:DNK:CHN:USA&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chetohche
Категория: Новини
Прочетен: 60915
Постинги: 41
Коментари: 54
Гласове: 53
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31