Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2014 01:22 - ПОЛИТИКОНОМИЯ
Автор: chetohche Категория: Новини   
Прочетен: 1977 Коментари: 1 Гласове:
1



Политикономията е измислена от Адам Смит, а Маркс оспорва че тя води до либерално общество, защото капиталиста ще вземе дузина занаятчии и ще им взима част от добавената стойност.
Маркс казва че ако се произвежда много, ще поевтинява всичко, и капитализма ще фалира. Но дефлацията води до стагфлация, а капиталистите почват да дават печалбите си обратно на работниците, като заеми, за де се изкупи продукцията и капитала да не изгние. И днес има световен дълг от 100 трилиона долара. Маркс предсказва че един двама ще изкупят всичко и ще въведат робство, тоест аристокрация и край на либерализма. Ленин казва, че капитализма ще се спаси с империализъм.  Мао казва, че хората с привилегии от компартията са новата буржоазия - олигархия, с което рухва мечтата за свобода равенство братство. Оруел предсказва същото за свинете от Фермата на животните. ЦК на компартиите са отвратени от социализъм където да са равни и избират капитализъм, и да проповядват дясно, още 1969 та след чешките и китайските събития.
Пазарна икономика, меркантилизъм, капитализъм, и държавен капитализъм, е имало и има в историята на човечеството. В България има капитализъм, а това изисква ниски заплати и ниски данъци. Пазарна икономика има в изтока – близкият и далечният. Пазарната икономика разчита на пазарът – на търговията, на алъшвериж, тоест всеки да има максимум пари, тоест инвестицията се прави заради това че има пазар, а не като капитализма – където инвестицията се прави поради излишък на капитал – а производството само си намирало си правило пазара, тоест капитализма смята пазарът за вторичен. Капитализма смята че потреблението от работниците им е нещо лошо, че те хвърлят парите в тоалетната а работодателите инвестират. Значи за да се задържи капитализма без да му изгние стоката, ще трябват да дават печалбата обратно като заем на работниците и на който и да било. И сега има световен дълг от 100 трилиона долара. Османската империя има пазарна икономика. Капиталистическата икономика започва с меркантилизма, чак през 19 век почва да се говори за пазарна икономика, но това са само приказки. 100 трилиона долара е принадената стойност, превърната в дълг, дадена е за потребление – за да не изгние капитализма. Капитализма е мъртъв без банките. Мъртъв.


През 1988 година имаме 60 милиарда долара БВП по сегашни долари, сега имаме 50 милиарда, а преди 1944 година 10 милиарда.

България преди 1944 година е имала до 1400 долара БВП на глава, Швейцария 5 000 долара, Чехословакия - 3 000 долара на глава, Австрия - 5 000 долара на глава, ваймарска германия 6 000 долара, Италия 5 000 долара, Гърция 1 800 долара.
По сегашни долари.

Тоест тогава България е имала 10 милиарда долара БВП, НРБ - е имала 60 милиарда БВП, а сега България има 50 милиарда БВП. по сегашни долари.



Цикъл, балон, растеж, е невъзможен без увеличаване на паричната маса. И това е видно от графиките за БВП. Банките служат за това парите да не спират оборотът си в икономическият цикъл. Без банки, спестените пари няма да участват в икономическият цикъл, и трябва да се получи дефлация, това става при Голямата депресия заради фалита на банките и покритието на долари със злато но само на 40% от тях. А точно създаването на федералният резерв и увеличените пари чрез само 40% злато, прави кредитният бум и икономически цикъл преди Голямата депресия, кредитирането е перспективно още през първата световна война - за производство на храни - боб и други ЗА АРМИЯТА.. Османската империя и други държави нямат капитализъм и растеж, защото се придържат към звонковите пари.

Няма излишни пари, дори има дефицит, ето защо има чекове и карти, а банките привличат пари с повишаване на лихвата. Може да има повишено потребление, но то нали става и когато има кредитен бум, но при насищане на кредитният пазар бумът рухва, с което рухва потреблението - а атгоре на това идва и по-ниско ниво на потребление заради задлъжнелите потребители.

Ако в една държава има дефлация поради спестяване, а валутата е злато, и няма банки или те не могат да смогнат да връщат спестеното отново в пазарът като дадени заеми. Тогава ще се получи износ за пазари с по-високи цени. Но това ще добави още злато към спестяванията на страната с дефлация, и никакви инвестиции към страната с високите цени. И така втората страна ще остане без злато и стоки и инвестиции. А в първата страна, тази с дефлацията, ще настане липса на инвестиции ако навсякъде цените падат, съответно ще се получи стагфлация. Така Британската империя причинява няколко войни и кризи, после заедно със САЩ причиняват първата световна по същият начин, а САЩ по същият начин докарва втората световна и стагфлацията и кризите след това, но на САЩ не им пука, нали световната валута е долара. България има златен стандарт само от 1907 до 1912 година, и то благодарение на чудовищен дълг към Париба, след това инфлацията до 1944 година стига до 50 000%.

При сегашните пари е друго. Но горното доказва, че Рикардо греши, и цялата класическа икономика. Дефлацията и Стагфлацията са причинени от капитализма, а растежът се дължи на нова парична маса от други страни или новосъздадени пари.

 А растежа зависи изцяло от увеличение на паричната маса. Без увеличение на паричната маса, няма да има кредитен бум, а той води до растеж - което се вижда от всички графики за БВП. АВСТРИЙСКАТА ШКОЛА РАЗСЪЖДАВА ЗА ЦИКЛИТЕ, НО ТЕ ТРЪГВАТ САМО ОТ КРЕДИТЕН БУМ - А ТОЙ ОТ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПАРИЧНАТА МАСА.




Гласувай:
1



1. chetohche - Австрииската психоикономическа ...
11.06.2014 18:59
Австрийската психоикономическа школа осблужва олигархии. ТАКАВА МОДЕРНА ИКОНОМИКА Е ИМАЛО ПРЕДИ 100 ГОДИНИ, И Е ДОВЕЛА ДО ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ И ДО ТРЕТА ЩЕ ДОВЕДЕ. БЪЛГАРИЯ ИМА ЗЛАТЕН СТАНДАРТ ОТ 1907 ГОДИНА ДО 1912 ГОДИНА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЧУДОВИЩЕН ЗАЕМ ОТ ПАРИБАБАНК. ИНФЛАЦИЯТА СЛЕД ЗЛАТНИЯТ СТАНДАРТ Е 8 000% до 1939 година, и 100 000% до 1944 година.

но станишев и олигархията обичат тази школа, и не викат икономисти от Китай, Сингапур, Япония, Финландия и Дубай.

Сингапур е моделът оригиналът за тигър - 60% от БВП им е от държавни предприятия, имат имат диамантен контрол на цените, и корупцията, държавен контрол на всяко ниво. Медицината им била евтина се позоваваха фашистите от Айн Ранд общество - австрийските психо икономисти. 3% от БВП им било разхода за медицина, но при огромно БВП на глава - което е 2000 долара медицински разходи - а това е 30% от българското БВП на глава. Сингапур има 10 държавни болници безплатни срещу 15 частни, бързата помощ е безплатна, държавата покрива 27% от всички медицински разходи, а цените на медикаментите и услугите в тази област са с диамантен контрол - от държавата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chetohche
Категория: Новини
Прочетен: 110389
Постинги: 41
Коментари: 54
Гласове: 53
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930